Qingdao Haiwan – Cel mai lung pod din lume

By -

Podul Qingdao Haiwan de 42,5 kilometri – cu 5 kilometri mai lung decât actualul deţinător al recordului, podul Lake Pontchartrain Causeway din statul american Louisiana, şi cu 8 kilometri mai mult decât Eurotunelului care leagă Marea Britanie de Franţa – a fost construit în China. El va face legătura între două mari centre urbane din estul ţării, oraşul Qingdao şi suburbia Huangdao, până acum separate de Golful Jiaozhou, precizează The Telegraph.

Construirea podului a durat cinci ani, iar costurile se ridică la peste  6 miliarde de lire sterline. La construcţie paticipat circa 10000 muncitori si au fost folosite 450.000 de tone de oţel, suficient cât să construieşti 65 de turnuri Eiffel, şi 2,3 milioane de metri cubi de ciment, echivalentul a 3.800 de bazine olimpice de înot pline ochi.

Qingdao Haiwan are şase benzi pentru conducătorii auto şi este susţinut de 5.200 de piloni ancoraţi de fundul oceanului. Oficialii chinezi spun ca podul este indeajuns de stabil pentru a rezista la seisme de 8 grade pe scara Richter, la taifunuri si la impactul cu un vas de 300.000 de tone.

Se aşteaptă ca podul să genereze un venit de aproximativ 5,8 miliarde de dolari în primii 20 de ani de la intrarea în folosinţă.
Inaugurarea a avut loc pe 30 iunie, iar în prima lună după deschidere, autoturismele vor beneficia de acces gratuit pe podul cu șase benzi de mers și cu o lățime de 33 de metri. După acest interval, însă, șoferii vor avea de plătit o taxă de 50 de yuani (7,75 de dolari) pentru a străbate autostrada care circulă pe deasupra golfului .

Unul dintre ingineri a comentat: “Modelul pe computer si calculele sunt foarte bune, dar nu poti sta relaxat pana cand cele 2 parti sunt unite intre ele. Chiar si cativa centimetrii gresiti ar fi fost un dezastru.”

Despre lucrare:

  • Proiectant: Shandong Gausu, China.
  • Cost: 5.5 miliarde Lire Sterline.
  • Amplasament: Golful Jiaozhou, China.
admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *