PRISPA

By -

Solar Decathlon Europe este un concurs internaţional dedicat universităţilor din întreaga lume pentru a concepe şi construi o casă care să utilizeze exclusiv energia solară şi care va fi echipată cu tehnologii de maximă eficienţă energetică. Competiţia a fost iniţiată de către Departamentul de Energie al Statelor Unite ale Americii, în anul 2002. În Europa, acest concurs este organizat de către Guvernul Spaniei şi Universitatea Tehnică din Madrid, cu sprijinul Departamentului de Energie al SUA. Participanţii sunt exclusiv universităţi, colegii şi alte instituţii de învăţământ postliceal acreditate.

La expoziţia-concurs Solar Decathlon Europe 2012 vor participa alături de echipa româniei  alte 19 echipe din ţări precum Germania, Danemarca, Spania, Franţa, Olanda, Ungaria, Italia, Norvegia, Portugalia, Regatul Unit, China, Japonia, Brazilia şi Egipt ce se vor întrece în a proiecta, construi şi exploata în mod eficient o casă alimentată exclusiv cu energie solară în functie de 10 probe.

  • Arhitectura
  • Inginerie si Constructie
  • Eficiență energetică
  • Bilanțul Energiei Electrice
  • Confort
  • Funcțiunile Casei
  • Comunicare și prezență socială
  • Industrializare si Viabilitate în piață
  • Inovație
  • Sustenabilitate
PRISPA este proiectul casei solare, 100% independentă energetic, realizat de prima echipă românească calificată la concursul Solar Decathlon Europe 2012, cea mai importantă competiție de arhitectură sustenabilă și tehnologii integrate. Cu o arhitectură inspirată din tradițional, dar cu o tehnologie actuală, PRISPA este gândită pentru a răspunde cerințelor de confort ale omului contemporan.

Design-ul PRISPA răspunde contextului românesc, cu toate implicaiile sale socio-politice, economice şi culturale. Deşi este un experiment, răspunsul este unul realizabil şi sustenabil, mizând pe reutilizarea elementelor care se regăsesc în arhitectura tradiţională.

Printre tehnologiile ecologice folosite pentru această casă se numără panourile solare, amplasate pe mai bine de jumătate din suprafaţa acoperişului, celulele fotovoltaice, parcarea pentru biciclete, reciclarea apei gri, folosirea unor materiale de construcţii tradiţionale, integrate în acest concept nou.

De asemenea, proiectul încearcă să ofere o soluţie la problema degradării zonelor rurale, care a suferit o accelerare considerabilă în ultimii ani. “Credem că regenerarea satului românesc este nu numai o metodă de a readuce atenţia asupra unor surse ale culturii naţionale, dar şi o problemă pentru care este trebuie să găsim rapid soluţii sustenabile”, susţin reprezentanţii proiectului.

Suprafaţa totală a casei PRISPA este de 88,35 mp, din care prispa ocupă 12,15mp, vestibulul are 3,65mp, livingul ocupă 15,20mp, zona de dining are 10,80mp, suprafaţa bucătăriei este de 6,15mp, baia are 5,10mp, dormitorul are 9,45mp, biroul ocupă 9,25mp, mansarda are 16,60mp – din care camera tehnică ocupă 10,50mp.

Construcţia modulară a casei face posibilă extinderea suprafeţei acesteia după necesităţile fiecărei familii.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *