Cum a fost construit Empire State Building

By -

Empire State Building a devenit astăzi unul dintre simbolurile metropolei New York, fiind printrecei mai înalţi zgârie-nori din lume. Proiectat de firma Shreve, Lamb & Harmon Associates, Empire State Building este construit în stil Art Deco, cu o siluetă în formă de trepte. Clădirea de 102 etaje a fost considerată mai mult de patru decenii drept “cea mai înaltă clădire din lume”, măsurând 381 m (449 m cu tot cu antenă), scrie Revista Life.

De la finalizarea acesteia, la data de 1 mai 1931, World Trade Center a fost cea care a surclasat-o, începând cu anul 1972. Interesant e că în lipsa unor utilaje performante, cea mai mare parte a lucrărilor au fost executate preponderent manual. 3.400 de muncitori au muncit pe şantier, iar lucrarea a fost terminată la timp, în plină criză economică. În plus, costurile au fost chiar mai mici decât cele preconizate iniţial. Dacă suma estimată era de 50 milioane dolari, întregul proiect s-a ridicat la aproape 41 milioane dolari, precizează publicaţia americană.

Lucrările la fundaţie au început în 22 ianuarie 1930 şi construcţia a progresat incredibil de repede, cu aproximativ 4,5 etaje pe săptămână. În acest ritm, Empire State Building a fost terminată în termenul record de un an şi o lună.

Empire State Building este, conform American Society of Civil Engineers, una dintre cele şapte minuni ale lumii moderne, fiind una dintre destinaţiile căutate de turiştii veniţi să viziteze New York-ul. În fiecare an, începând cu 1978, are loc un concurs de urcat scările în Empire State Building. În prezent, recordul masculin este de 10 minute şi 15 secunde, iar cel feminin este de 11 minute şi 32 secunde.


Cei mai mulţi dintre muncitorii care au participat la construire au fost imigranţi europeni. Ei s-au alăturat celor câteva sute de fierari locali sau veniţi din suburbiile Montrealului.

Doi bărbaţi pe schele. Construcţia cântăreşte 365.000 tone, dintre care 60.000 reprezintă doar structura metalică. Muncitorii au relatat că lucrările au fost atât de bine organizate, încât grinzile şi stâlpii de fier turnaţi şi aduşi de la 525 kilometri depărtare, tocmai de la o Turnătorie din Pittsburgh, erau calzi la atingere atunci când s-a început munca pe şantier.

Empire State Building, aşa cum se vede din turnul unei alte clădiri impunătoare, The Chrysler Building, cea care a deţinut recordul de înălţime (319 m) până la finalizarea zgârie-norului.

Un inginer se asigură că totul a fost construit conform planurilor şi indicaţiilor date muncitorilor.Acesta verifică planealitatea.


Muncitorii, cocoţaţi pe schele, în timpul unei pauze de lucru.

Un muncitor trage de o frânghie pentru a ghida o grindă.

Arhitectura “Art Deco” este denumirea generică a unui curent artistic şi a unui stil arhitecturalputernic reprezentat în construcţia a numeroase clădiri şi structuri din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie şi Canada, realizate între 1921 – 1930, respectiv 1931 – 1940. Acest stil a apărut odată cu nevoia de “a umaniza” zgârie-norii apăruţi pe teritoriul american la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Despre lucrare:

  • Proiectant: Shreve, Lamb & Harmon Associates.
  • Cost: 41 milioane dolari.
  • Amplasament: New York, SUA.
  • Durata constructiei: 13 luni
  • Data inaugurare: 1 mai 1931
admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *