Cele mai impresionante poduri, căi ferate, tuneluri şi aeroporturi

By -
În fiecare an, apar proiecte de infrastructură din ce în ce mai întinse, înalte sau avansate din punct de vedere tehnologic

În fiecare an, apar tot felul de proiecte de infrastructură din ce în ce mai întinse, înalte sau avansate din punct de vedere tehnologic. Business Insider face o listă a celor mai impresionante proiecte arhitecturale şi de infrastructură.

Mponeng, din Africa de Sud, este cea mai adâncă mină din lume. În căutarea aurului, minerii coboară 3,8 kilometri. Asta înseamnă 10 clădiri precum Empire State Building puse una peste alta.

Cu o înălţime de 822 de metri, Burj Khalifa (Dubai) este cel mai înalt zgârie-nori din lume. Are 162 de etaje şi a fost dat în folosinţă în 2010.

Transsiberianul (Rusia) este cea mai lungă cale ferată din lume, respectiv 9288 de km, conectând Moscova cu estul Rusiei şi Marea Japoniei. Datorită căii ferate, mai multe aşezări situate de-a lungul ei s-au transformat în mari oraşe.

Tunelul Gothard Base, situat sub Alpii elveţieni, va fi peste câţiva ani cel mai lung tunel de cale ferată din lume. Odată ce va fi terminat, în 2017, el se va întinde pe 56,3 km, mai mult decât tunelul subacvatic Seikan din Japonia. Proiectul, care costă 8,4 miliarde de euro, doreşte să înlesnească transportul şi comerţul.

Observatorul Arecibo, făcut celebru de filmul “Golden Eye” din seria James Bond, este situat în San Juan (Puerto Rico) şi include cel mai mare radiotelescop din lume. În fiecare an, peste 100.000 de oameni vizitează “farfuria” cu un diametru de 304,8 metri, cu ajutorul căreia sunt studiate planetele apropiate şi ionosfera.

Cea mai înaltă clădire de locuinţe din lume este situată în Gold Coast City (Australia) şi include apartamente de lux. Pe lângă acestea, clădirea are o punte de observaţie, situată la 235 de metri, de unde poate fi admirată o panoramă la 360 de grade a oraşului.

Prima clădire din lume care a valorat peste un miliard de dolari este un zgârie-nori de 27 de etaje din Mumbai (India), care acum e evaluat la două miliarde de dolari. Clădirea e deţinută de cel mai bogat indian, Mukesh Ambani, care controlează cea mai mare companie privată din India.

Barajul Nurek, situat pe râul Vakhsh din Tadjikistan, este cel mai înalt din lume. El atinge 305 metri înălţime, a fost terminat în 1980 şi generează 98% din electricitatea folosită în ţară.

Întins pe mai mult de 8 kilometri, podul Suzhou-Nantong din provincia chineză Jiangsu este cel mai lung pod pe cabluri din lume. El a scurtat drumul între oraşele Nantong şi Suzhou la o oră, de la cele patru ore cât durează călătoria cu ferryboatul.

Cel mai aglomerat aeroport din lume, Atlanta-Hartsfield din SUA, a deservit 89 de milioane de pasageri în 2010. Aeroportul este renumit şi pentru întârzierile mari ale zborurilor.

Portul Singapore este cel mai aglomerat port maritim din lume, primind 25 de milioane de transporturi anual. În orice moment, sunt în jur de 1.000 de vase în port, care pleacă şi vin la fiecare 3-4 minute.

Conducta Langeled, cea mai lungă din lume, transportă gaze naturale din Norvegia în Anglia. Conducta are 1.200 de kilometri lungime, iar pentru construcţia ei s-a folosit un milion de tone de oţel.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *